Διακόσμηση δωματίου

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2024

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024

Ήρθε η ώρα να μελετήσουμε τα trends που θα επηρεάσουν και θα κατευθύνουν τη διακόσμηση του 2024. 

Παίρνουμε έμπνευση και πληροφορίες από τις τελευταίες μεγάλες εκθέσεις Maison et Objet στο Παρίσι, Salone Del Mobile στο Μιλάνο, Domotex Fair στο Ανόβερο και 3daysofdesign στην Κοπεγχάγη και αναλύουμε κάποια από τα trends που ξεχώρισαν για τα επόμενα χρόνια. Η γνώση των τάσεων θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ενημερωμένους χώρους, σύμφωνα με τις τάσεις που έρχονται.

 

Statement καρέκλες

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα trends που προκύπτουν από την έκθεση είναι τα statement έπιπλα.

Συγκεκριμένα βλέπουμε κυρίως ιδιαίτερες και πρωτότυπες καρέκλες. Γνωστές και ως accent chairs, μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ εύκολη αλλά και αποτελεσματική λύση για να ανανεώσετε γρήγορα τη διακόσμηση του σπιτιού και τη διακόσμηση του κήπου σας.

Βλέπουμε λειτουργικές, κομψές και κυρίως άνετες καρέκλες, οι οποίες συχνά είναι σε στρογγυλό σχήμα. Εξάλλου η καμπύλη συνεχίζει να έχει δυναμική παρουσία. 

Για παράδειγμα, ο χώρος του Raphael Navot στην έκθεση Μaison et Objet, ήταν πλήρως επιπλωμένος με στρογγυλές καρέκλες και μαλακά σκαμπό που σχεδίασε για τη γαλλική μάρκα Roche Bobois. Ιδιαίτερα άνετα, φιλόξενα και φουσκωτά ήταν τα περισσότερα καθίσματα των καναπέδων 

Φυσικά είδαμε και άλλα statement έπιπλα και αντικείμενα, όπως σπιράλ τραπέζια, ιδιαίτερα φωτιστικά κ.α.

Ιαπωνικός σχεδιασμός

Το Japandi επέστρεψε! Ο σκανδιναβικός σχεδιασμός και η ιαπωνική κουλτούρα είχαν πάντα πολλά κοινά χαρακτηριστικά, οπότε είναι ένα ταίριασμα που έρχεται εντελώς φυσικά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Japandi διαβάστε το άρθρο Εσείς γνωρίζετε το Japandi στιλ διακόσμησης; 

Βλέπουμε αυτό το trend ιδιαίτερα στα φωτιστικά, με φυσικά υλικά, όπως ξύλο, ψάθα, μπαμπού, γυαλί, ρατάν και χαρτί, μινιμαλιστικά αλλά και ιδιαίτερα ταυτόχρονα.

 

Τολμηρά μοτίβα

Η τολμηρή και πολύχρωμη διακόσμηση ξεχώρισε στην έκθεση. Βλέπουμε ξεκάθαρα τη μετακίνηση προς πιο μαξιμαλιστικές και πολύχρωμες επιλογές. Ίσως αυτή η τάση να έρχεται σαν αντίδραση στις minimal τάσεις των τελευταίων ετών. 

Θα βλέπουμε όλο και περισσότερα παιχνιδιάρικα, ιδιαίτερα και δημιουργικά στοιχεία στα σπίτια, χωρίς όμως να αφήνουμε έξω τον παραδοσιακό σχεδιασμό. Πρόκειται να επανερμηνευτούν οι παλαιότερες τάσεις με νέους, καινοτόμους και πρωτότυπους τρόπους. 

Ένα ιδανικό παράδειγμα γι’αυτή τη τάση, είναι ο καναπές Supernova, από την Bethan Laura Wood στην έκθεση Μaison et Objet. Πρόκειται για έναν εμβληματικό καναπέ της δεκαετίας του '70 που εφευρέθηκε εκ νέου με ένα νέο μοτίβο σε ψυχεδελικά χρώματα.

Νέες τάσεις τολμηρά μοτίβα

 

Σωληνοειδείς κατασκευές 

Οι σωληνοειδείς κατασκευές έχουν τώρα ρόλο στη διακόσμηση και οι σχεδιαστές ερμήνευσαν την μορφή τους με πολλούς δημιουργικούς τρόπους.

Τις είδαμε σε λάμπες, σε καναπεδες, ταπετσαρίες και πολυθρόνες. Αυτή η τάση έρχεται δυναμικά για να μείνει.

 

 

Ο κυκλικός σχεδιασμός έγινε ευκολότερος

Ο κυκλικός σχεδιασμός δεν είναι φυσικά ένα νέο θέμα. Όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ή ακόμη και να σκεφτόμαστε λύσεις που μπορεί να είναι κυκλικές. Φεύγοντας από τα προφανή, αυτό δεν σημαίνει μόνο επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, ανακύκλωση ή μείωση της κατανάλωσης μας, αλλά επίσης, για παράδειγμα, επιλογή ειδών μεγάλης διάρκειας και αντοχής, που είναι κατασκευασμένα με τοπικά υλικά και βιώσιμο τρόπο. 

Το «Circularity in Action» ήταν η έκθεση που παρουσίασε η Δανία στο Maison et Objet, παρουσιάζοντας τη λειτουργία πολλών επίπλων, φωτιστικών και διακοσμητικών δανέζικου brand που έχουν ήδη υιοθετήσει πραγματικές κυκλικές και βιώσιμες λύσεις.

 

Το μέταλλο σαν υλικό

Το μέταλλο είναι ένα υλικό που θα δούμε πολύ τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά διακοσμητικά που είναι από μέταλλο και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και χρήση του μετάλλου σε λεπτομέρειες επίπλων. 

Την τιμητική του έχει το αλουμίνιο καθώς είναι το πιο βιώσιμο δομικό υλικό, μπορεί να ανακυκλωθεί χωρίς να χάσει καμία από τις ιδιότητές του, επομένως ταιριάζει και με το trend που αναφέρθηκε παραπάνω. 

Βλέπουμε επίσης πολλά ενδιαφέροντα πολύχρωμα μεταλλικά στοιχεία αλλά και ιδιαίτερα, νέα φινιρίσματα σε μέταλλα. Για παράδειγμα, ο Βρετανός σχεδιαστής Tom Hancock εργάζεται γυρίζοντας ένα ξύλινο τροχό με το χέρι και στη συνέχεια μαζί με μια εξειδικευμένη εταιρεία μετάλλων, δημιουργούν όμορφα βάζα αλουμινίου, τα οποία θυμίζουν την υφή των κόκκων του ξύλου και είναι εξαιρετικά ελαφριά.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 μέταλλο

 

Φινιρίσματα απο Λακα 

Στο Salone del mobile τα φινιρίσματα απο γυαλιστερές και ματ λάκες ήταν σχεδόν παντού. Οι δύο νέες αποχρώσεις που ξεχώρισαν ήταν το χρώμα της πούδρας και το κρεμ.

νέα trends στη διακόσμηση 2023 - 2024 Bol Zanotta

 

Το τούβλο 

Το τούβλο είναι ένα υλικό που υπάρχει εδώ και χρόνια στη διακόσμηση, οπότε δεν είναι απλά μια τάση. Ωστόσο αυτό το υλικό το είδαμε σε νέα συναρπαστικά σχήματα. Το τούβλο είναι ένα ταπεινό βιώσιμο υλικό που χαρίζει όμορφες διακοσμήσεις και αντέχει στο χρόνο.

νέα trends στη διακόσμηση 2023 - 2024 Aurelien Veyrat στην Alcova

 

Τα νέα trends στα χαλιά και στα πατώματα

Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις τάσεις στα χαλιά και στα πατώματα, είδαμε στο πρόσφατο Domotex fair.

Αρχικά βλέπουμε όπως και στις υπόλοιπες νέες τάσεις, την βιωσιμότητα να κυριαρχεί.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση Green Collection, στην οποία παρουσιάστηκαν μία ποικιλία πειραματικών υλικών για χαλιά και πατώματα. Για παράδειγμα, ένα από τα υλικά για πάτωμα που παρουσίασε η έκθεση, ήταν φτιαγμένο από αχρείαστα κομμάτια παπουτσιών από την εταιρεία Nike, επίσης από κομμάτια φελλού τα οποία θύμιζαν το τελικό αποτέλεσμα του ξύλινου πατώματος. Επίσης είδαμε αρκετά χαλιά φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα και πολλά άλλα υλικά.

Συγκεκριμένα στα χαλιά, η τάση είναι όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα, με τα χαλιά να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δωματίου. Επίσης βλέπουμε πολύ περισσότερα υφαντά χαλιά με χαμηλό πέλος αντί για χνουδωτά χαλιά. Ίσως ο λόγος γι’αυτό είναι γιατί δίνεται μεγαλύτερα αξία στο μοτίβο του χαλιού, το οποίο θέλουμε να φαίνεται και να ξεχωρίζει. 

Βλέπουμε κάποια έντονα και ζωντανά χρώματα: μωβ, κόκκινα, μπλε και κίτρινα, όμως κυρίως βλέπουμε πολλές επιλογές σε φυσικούς τόνους: καφέ, γκρι και μπεζ, με ιδιαίτερα patterns τα οποία θυμίζουν μεγάλα σχήματα από πέτρες ή παραδοσιακά, folk στοιχεία. Επιπλέον παρατηρούμε χαλιά τα οποία έχουν ισχυρό το vintage ή αντικέ στιλ. Χαλιά τύπου tribal με μαύρες γραμμές, που είχαμε συνηθίσει έντονα τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξαφανιστούν.

Τέλος παρατηρήσαμε και μερικά πιο μοντέρνα και σύγχρονα μοτίβα, όπως ολόκληρες αναπαραστάσεις εικόνων, περίεργα και πειραματικά patterns και ενδιαφέρουσα χρήση της κλωστής. Το σίγουρο είναι ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική και το στιλ.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 χαλιά

Στο πάτωμα, η τάση που ξεχωρίζει είναι οι φυσικές τάσεις στο ξύλο. Τα ξύλινα πατώματα γίνονται πιο ζεστά και σκουραίνουν. Φεύγουμε τελείως από το λευκό ή μπεζ ξύλο και πάμε στο ζεστό καφέ ή ακόμα και σκούρο καφέ. Παρατηρούμε και κάποια ιδιαίτερα μοτίβα, όπως color splashes και τρισδιάστατα εφέ που θυμίζουν πέτρα, όμως η κύρια τάση θέλει τα πατώματα απλά, χωρίς πολλά πολύπλοκα στοιχεία.

νέα trends στη διακόσμηση 2023 - 2024 πάτωμα

 

Τα νέα trends στα χρώματα 

Στα χρώματα βλέπουμε δύο διαφορετικές πλευρές. Βλέπουμε τα κλασικά μας ουδέτερα: Off white, μπεζ, καφέ, σαμπανί, τερακότα και στην άλλη πλευρά τα έντονα χρώματα: κόκκινα, μπλε, φούξια, κίτρινα. Αυτές οι δύο τάσεις συνυπάρχουν και σου επιτρέπουν να επιλέξεις ποια “πλευρά” προτιμάς, ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο.

Στα ουδέτερα βλέπουμε εσωτερικούς χώρους, εκλεπτυσμένους,  πολυτελείς, με μεσογειακή έμπνευση, φυσικά υλικά, αντίκες και vintage αντικείμενα.

 

νέα trends στα χρώματα στη διακόσμηση 2023 - 2024

Στα έντονα χρώματα βλέπουμε έντονες αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί που παραπέμπουν στο ηλιοβασίλεμα, σε υφασμάτινες καρέκλες και καναπέδες. Συναντάμε επίσης εμπριμέ, καθώς και μπλε, κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις σε διακοσμητικά και έπιπλα.

Ας δούμε όμως τα πέντε χρώματα που ξεχωρίζουν:

Acid green

Όπως έχουμε ξανά αναφέρει τα πράσινα είναι στην κορυφή των χρωμάτων για το σπίτι τα τελευταία χρόνια, λόγω της προφανούς σχέσης τους με τη φύση. Ενώ τα πιο κλασικά πράσινα, όπως του σμαραγδιού, το σκούρο πράσινο, το pistachio ή το olive green είναι ακόμα στις τάσεις, βλέπουμε και νέα πιο φωτεινά πράσινα. Το Acid green, το οποίο περιέχει και λίγο κίτρινο μέσα, συνδυάζεται τέλεια με ματζέντα, το χρώμα της φετινής χρονιάς σύμφωνα με την Pantone.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 Acid

Viva Magenta

Ένας συνδυασμός μεταξύ του φούξια και του Chinese red, το ματζέντα θα έχει σίγουρα τη στιγμή του, καθώς το χρώμα Pantone της χρονιάς είναι το Viva Magenta. Αυτό το βυσσινί κόκκινο επιλέχθηκε ως Pantone 2023 χρώμα λόγω της πληθωρικότητάς του.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 Viva Magenta

Cobalt blue

Αυτή η μπλε απόχρωση είναι πιο ανοιχτή από το navy blue, αλλά πολύ πιο σκούρα σε σύγκριση με το μπλε του ουρανού. Παρόμοιο με το International Klein Blue, είναι το τέλειο χρώμα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάποιες πιο τολμηρές αποχρώσεις αλλά ταυτόχρονα θέλουν ένα πιο παραδοσιακό χρώμα.

Αυτό το μπλε ταιριάζει τέλεια με ζεστά ουδέτερα χρώματα, για παράδειγμα με την τερακότα και την πορτοκαλί ώχρα, λόγω της αντίθεσης που δημιουργεί με αυτά.

Γενικότερα όμως η γκάμα των αποχρώσεων του Μπλε θα είναι στις τάσεις που έρχονται, όπως το Aqua, το Turquoise και το Cyan.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 Cobalt blue

Apricot

Όπως το πορτοκαλί χρώμα, το Apricot συνδέεται επίσης με τη βιταμίνη C και την υγεία, αλλά είναι πιο χλωμό και πιο ανοιχτό. Προκαλεί επίσης καταπραϋντικά και πιο φρέσκα συναισθήματα. Όπως η τερακότα, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ουδέτερο χρώμα προσθέτοντας ταυτόχρονα μια πιο φωτεινή και πιο ζεστή πινελιά.

Αυτό το χρώμα λειτουργεί σε πολλές διαφορετικές παλέτες. Είναι υπέροχο μαζί με ουδέτερα, ζεστά καφέ και οργανικές υφές, για μια χαλαρωτική και απαλή διακόσμηση. Μπορεί επίσης να επιλεχθεί σαν αντιπαράθεση με έντονα χρώματα και νέον, για μια πιο σύγχρονη παλέτα.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 apricot

Electric violet

Βλέπουμε το μωβ να επιστρέφει, ειδικά το πιο λαμπερό και τολμηρό βιολετί. Το μωβ είναι ένα ιδιαίτερο χρώμα καθώς συνδυάζει δυναμισμό, σταθερότητα αλλά και ένα παιχνίδισμα.

Συνδυάζεται τέλεια με κίτρινο, μπλε ακόμη και κόκκινο.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 Electric violet
Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024 Electric violet
νέα trends στη διακόσμηση 2023 - 2024 πάτωμα
Παρακολουθείτε τα τελευταία μας άρθρα για πολλά περισσότερα HINTS και γράψτε μας στα comments τι συμβουλές θα θέλατε στη συνέχεια.

Ανάγνωση επόμενου

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά
Τα αγαπημένα μας Outdoor Trends για αυτό το Καλοκαίρι

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Δωρεάν Μεταφορικά

Με αγορές άνω των 99€ για Ελλάδα ή 250€ για Κύπρο

3 Άτοκες Δόσεις

Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

Δωρεάν Αντικατοβολή

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία την αντικαταβολής

Εύκολη Διαδικασία Επιστροφών

Επιστροφές εντός 14 ημερών και επιστροφή χρημάτων