Διακόσμηση δωματίου

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage διακόσμηση σαν επαγγελματίας διακοσμητής

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά

Οι πιο ευχάριστες διακοσμήσεις είναι αυτές που δεν είναι προσκολλημένες σε μια εποχή ή σε μια δεκαετία, αλλά αυτές που έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στοιχεία και αντικείμενα μέσα από την ιστορία του interior design.

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα ξύλινος μπουφές γαλάζιο ροζ σαλόνι

image credit

 

Τι σημαίνουν οι έννοιες Vintage, Modern, Antique;

Ο κοινός ορισμός της αντίκας  είναι τα αντικείμενα που χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια.

Οτιδήποτε είναι άνω των 20 ετών αλλά λιγότερο από 100, το ονομάζουμε vintage.

Με την έννοια Μοντέρνο αναφερόμαστε ή στο Midcentury στιλ που ξεκίνησε από τα μέσα του 20ου αιώνα ή ότι αφορά τη νέα τρέχουσα μόδα που είναι στην επικαιρότητα. 

Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να συνδυάσουν το μοντέρνο στιλ με το παλιό, είναι γιατί ίσως έχουν κάποιο κειμήλιο, ή γιατί ταιριάζει το στιλ στην αρχιτεκτονική του σπιτιού τους, ή γιατί υπάρχει έλλειψη αρχιτεκτονικής στο χώρο , ή γιατί απλά αγόρασαν ένα παλιό αντικείμενο αξίας και θέλουν να το ενσωματώσουν στη διακόσμησή τους.

Σε κάθε περίπτωση η μίξη παλιού με νέου, έχει άμεση σχέση με την προσωπική αισθητική, προσφέρει ευελιξία στη διακόσμηση, κομψότητα και αφηγείται μιά ιστορία κάνοντας το σπίτι σας να μοιάζει μοναδικό. 

Ας δούμε στη συνέχεια μερικούς τρόπους για να συνδυάσετε με επιτυχία το παλιό στιλ με το σύγχρονο.

Επικεντρώστε τη διακόσμηση του δωματίου γύρω από ένα κεντρικό antique ή vintage κομμάτι, δημιουργώντας καλή οπτική ισορροπία στο χώρο

Αυτό αφορά την περίπτωση που έχετε ένα μεγάλο κομμάτι, όπως ένα τραπέζι, έναν καναπέ ή ένα μπουφέ. Σκεφτείτε ότι σε ένα δωμάτιο, είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινάτε με την τοποθέτηση των μεγαλύτερων επίπλων και να σχεδιάζετε τον χώρος σας βάση αυτού του όγκου. Έτσι θα έχετε σωστή κλίμακα μεγέθους και για τα υπόλοιπα έπιπλα και διακοσμητικά. Να θυμάστε πως ένα μεγάλο έπιπλο αντίκα σε ένα μικρό χώρο μπορεί να τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος και πολύ εντυπωσιακός.

vintage μπουφές
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα τραπέζι ξύλινο κουζίαν
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα μπουφές

 

Χρησιμοποιήστε τη συμμετρία και την επανάληψη

Η συμμετρία και η επανάληψη είναι κάτι που έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας περισσότερο με τη μοντέρνα διακόσμηση, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί και στη vintage αισθητική για να δώσει αυτό το σύγχρονο twist. Εάν έχετε πολλά και μπερδεμένα αντικείμενα και στιλ τότε ο χώρος θα χάσει τη συνεκτική του εμφάνιση. Γενικότερα ιδανικά, vintage και μοντέρνα κομμάτια να συνδέονται με ένα κοινό χαρακτηριστικό.

 

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα σαλόνι χρώμα
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα σαλόνι
Πειραματιστείτε με ρετρό χαλιά

Έχουμε ξανά αναφερθεί στα vintage χαλιά και στο πως αυτά έχουν επανέλθει στη μόδα. Αυτός είναι σίγουρα ένας εύκολος και αρκετά ασφαλής τρόπος να φέρετε ένα vintage στοιχείο στη μοντέρνα διακόσμηση. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ιδιαίτερους τρόπους όπως σε μία minimal κουζίνα ή στο μπάνιο, ή να υιοθετήσετε το layered look και να βάλετε δύο ή περισσότερα χαλιά, το ένα πάνω στο άλλο.

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα

 

Χρησιμοποιήστε vintage έργα τέχνης.

Αν στην αναζήτηση σας βρείτε ένα πραγματικά μοναδικό κομμάτι vintage τέχνης, μπορείτε να το αφήσετε μόνο του σαν focal point, χωρίς καμία πρόσθετη διακόσμηση γύρω του, για μια μοντέρνα, μινιμαλιστική προσέγγιση. Εναλλακτικά μπορείτε να ενσωματώσετε ένα αντικέ έργο τέχνης μέσα σε σύγχρονα prints και να δημιουργήσετε μία πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα σύνθεση στον τοίχο.

 image credit

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα

Κρεμάστε vintage φωτιστικά και καθρέφτες

Ένας εύκολος τρόπος για να αναμείξετε vintage και antique κομμάτια, είναι τα φωτιστικά και οι καθρέφτες. Εάν δεν είστε σίγουροι πως να κρατήσετε σωστά τις ισορροπίες τότε αρκεί να κρεμάσετε σε ένα μοντέρνο χώρο έναν περίτεχνο vintage πολυέλαιο ή έναν γαλλικό επίχρυσο καθρέφτη και να παίξετε με τις αντανακλάσεις και το φως.

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά μπουφές μπαρ

Ενσωματώστε trending & μοντέρνες αποχρώσεις.

Μπορείτε να κάνετε ένα χώρο να φαίνεται μοντέρνος και ταυτόχρονα vintage, επιλέγοντας μια τολμηρή χρωματική παλέτα στα έπιπλα, όπως κίτρινο, γκρι, μωβ, ροζ κλπ. Για ένα πιο δραματικό αποτέλεσμα μπορείτε να βάψετε κάποια από τις αντίκες σας σε ένα από αυτά τα χρώματα ή να τους τοποθετήσετε  μια ανατρεπτική ταπετσαρία.

Το όλο νόημα της ανάμειξης vintage και μοντέρνας διακόσμησης είναι το να επιτευχθεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που κανείς άλλος δεν έχει στο σπίτι του. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με χρώματα, υλικά και κομμάτια που φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους.

 

Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά λιλά
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά 60s 70s
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα - διακοσμητικά κίτρινο μαύρο σκακιέρα πάτωμα
Πως να συνδυάσεις μοντέρνα και vintage έπιπλα ροζ σαλόνι

ΗΙΝΤ: Να  θυμάστε, ο χρυσός κανόνας  80/20 μπορεί να σας σώσει από πολλά λάθη και δυσκολίες. Αν δεν είστε συλλέκτης για να έχετε πολλά vintage κομμάτια στην κατοχή σας, τότε η αναλογία 80% μοντέρνα έπιπλα και διακοσμητικά και 20% vintage λεπτομέρειες, θα σας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

 Ένα εντυπωσιακό ρολόι του παππού, ένα vintage βάζο, μιά λάμπα γραφείου αντικέ, μια στοίβα από παλιά βιβλία ή ενας vintage χάρτης με πλαίσιο, είναι αρκετά για να δώσουν ένα μοναδικό Mix and Match στιλ στη διακόσμησή σας.

Ανάγνωση επόμενου

Πάσχα 2023: Η ανοιξιάτικη διακόσμηση των ονείρων σας
Νέες τάσεις στη διακόσμηση 2023 - 2024

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Δωρεάν Μεταφορικά

Με αγορές άνω των 99€ για Ελλάδα ή 250€ για Κύπρο

3 Άτοκες Δόσεις

Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

Δωρεάν Αντικατοβολή

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία την αντικαταβολής

Εύκολη Διαδικασία Επιστροφών

Επιστροφές εντός 14 ημερών και επιστροφή χρημάτων